11.08.2021
У Брэсцкай вобласці збіраюцца развіваць турыстычны кірунак, засноўваючыся на ўнікальных мясцовых традыцыях. У Маларыцкім раёне такімі традыцыямі з'яўляюцца мастацтва ткацтва «кажушком» і выпечка хлеба з грэчкі.
Духмяны карычневы хлеб з украпваннямі зярнят так і вабіць яго паспрабаваць. Грачанікі – традыцыйная страва мясцовых жыхароў. Незвычайны хлеб тут пякуць паўсюдна, у залежнасці ад вёскі рэцэпт можа нязначна адрознівацца. Дарэчы, тэхналогія занесена ў рэестр нацыянальнага здабытку Беларусі.
Чаму менавіта грэчка? Так ужо павялося, што грэчка тут заўсёды давала лепшы ураджай у параўнанні з пшаніцай, таму мясцовыя жыхары выпякалі з таго, чаго было ў лішку. Муку з грэчкі гаспадыні моляць самі. Вядома, ужо не жоранамі, а з дапамогай сучаснай тэхнікі. Падчас гатавання выкарыстоўваюць грачаную суку грубага памолу, бо яна лічыцца найболей карыснай. Кажуць, менавіта дзякуючы ёй хлеб атрымліваецца асабліва духмяным, родным.
Ткацтва – традыцыйнае беларускае мастацтва. Мясцовыя жыхары змаглі захаваць і аднавіць старажытныя традыцыі, таму цяпер са станка сыходзяць дзіўна прыгожыя шэдэўры ў старадаўняй тэхніцы «кажушком».
У межах стварэння новых турыстычных кірункаў на Брэстчыне гасцей пазнаёмяць са славутасцямі Маларыцкага раёна, традыцыямі мясцовых жыхароў, накормяць духмянымі грачанікамі і, пры жаданні, навучаць іх пячы.
1
2...
519