Гастранамічны тур па Беларусі: нацыянальная кухня і кулінарныя традыцыі краіны

12.12.2023

Беларусь вядома сваёй унікальнай кухняй, якая спалучае ў сабе элементы кухняў мноства краiн. У нас можна пакаштаваць такія стравы, як дранікі, мяса па-беларуску, спякотнае са свініны, бульбяныя пірагі, бацвінне. Краіна прапануе мноства мясцовых прадуктаў, напрыклад: сыры, каўбасы, мёд, грыбы і ягады. 

У Беларусі ёсць шмат рэстаранаў і кафэ, якія спецыялізуюцца на нацыянальнай кухні і даюць гасцям магчымасць атрымаць асалоду ад аўтэнтычных страваў. Таксама праводзяцца розныя фестывалі і кірмашы, на якіх можна паспрабаваць мясцовую кухню і купіць мясцовыя прадукты.

Пазнаёміцца бліжэй з беларускай кухняй можна ў займальным падарожжы падчас экскурсійных тураў. У артыкуле распавядзем пра некаторыя папулярныя напрамкі.

Сырная дэгустацыя. Аграгарадок Палачаны

У рамках адразу некалькіх экскурсійных тураў гасцям прапануюць наведаць мясцовую крафтовую сыраварню «ГрандМiлк», дзе для вытворчасці сыру выкарыстоўваюць традыцыйныя спосабы вырабу. Якасць прадуктаў сыраварні адпавядае самым высокім стандартам.

Прафесійныя сыравары раскажуць пра тое, з чаго робяць сыр, раскрыюць сакрэты прыгатавання, а таксама разам з гасцямі зробяць сыр мацарэла сямейства «Pasta Filata». Дэгуставаць прадукт можна з хлебнымі палачкамі, джэмамі, вадой, гарбатай, кавай.

Акрамя гэтага, наведвальнікам будуць прапанаваны больш за шэсць відаў сыру, уключаючы свежую мацарэлу, вытрыманыя гатункі і ўнікальныя для нашага рэгіёну сыры з малака авечак французскай пароды Lacaune.

У праграму тура «Мінск — сыраварня «ГрандМілк» — Гервяты — «Бровар Нарач» — Мінск» таксама ўключана наведванне:

  • Касцёла Святой Тройцы ў аграгарадку Гервяты — каталіцкага храма, найлепшага ўзору неагатычнага стылю. Касцёл узведзены ў 1899–1903 гадах і з'яўляецца адным з трох самых высокіх храмаў краіны. Яго вышыня дасягае 61 метра. Будынак адносіцца да гісторыка-культурных каштоўнасцей Беларусі. Яго празвалі «беларускі Нотр-Дам».
  • «Бровара Нарач» — дзеючага прадпрыемства ў аднайменным аграгарадку. Гэта кампанія з багатай гістарычнай спадчынай. Бровар працуе ўжо больш за 175 гадоў. Тут наведвальнікі могуць пабываць у цэхах і даведацца пра некаторыя асаблівасці вытворчасці алкагольнай прадукцыi, пітнай і мінеральнай вады.

Сыраварню «ГрандМiлк» таксама можна наведаць падчас тура «Мінск — Бровар «ГрандМiлк» — Солы — Гервяты — Мінск». Паездка прадугледжвае агляд касцёла Святой Тройцы ў аграгарадку Гервяты і Касцёла ў Солах.

З'яўленне храма ў Солах датуецца 1598 годам. Ініцыятарамі яго будаўніцтва былі Радзівілы. На жаль, у 1656 годзе касцёл быў разбураны. Яго некалькі разоў адбудоўвалі зноўку, але падчас вайны 1812 года ён быў цалкам спалены. У 1926–1937 гадах па праекце А. Дубановіча храм зноў узвялі. Гэта быў асіметрычны будынак у стылі мадэрн. У такім выглядзе яно захавалася да нашых дзён.
Сырная дэгустацыя. Аграгарадок Палачаны

Прадукты нацыянальнай кухні. Дудуткі

Экскурсія ў Дудуткі прадугледжвае дэгустацыю прадуктаў нацыянальнай кухні па асаблівых рэцэптах XIX стагоддзя: мясцовага хлеба, некалькі відаў сыру, сметанковага масла, гарбаты. Дарослым таксама прапануюць ацаніць мясцовы алкагольны напой — самагон. 

Паездка ў Дудуткі — гэта магчымасць даведацца аб старадаўніх тэхналогіях і рамёствах, якія раней існавалі на нашай тэрыторыі. Наведвальнікі пабываюць у шматлікіх майстэрнях і ўбачаць, як працавалі майстры шмат гадоў таму.

Экскурсійны тур таксама дае магчымасць:

  • пракаціцца на фурманцы;
  • набыць унікальныя сувеніры;
  • наведаць 14-метровы ветраны млын;
  • атрымаць асалоду ад прыгажосцю заасада;
  • азнаёміцца з рэдкімі рэтрааўтамабілямі;
  • наведаць праваслаўны храм.

Музейны комплекс Дудуткі знаходзіцца недалёка ад Мінска, на землях, згаданых у летапісе далёкага XI стагоддзя.
Прадукты нацыянальнай кухні. Дудуткі

Як бачыце, Беларусь славіцца не толькі прыгожымі азёрамі, рэкамі і лясамі. Краіна прапануе адчуць гастранамічнае задавальненне, паспрабаваўшы мясцовую кухню, фермерскія прадукты, аўтэнтычныя напоі і беларускія стравы. Гастратур па Беларусі — лепшае рашэнне для тых, хто хоча пазнаёміцца з нацыянальнай кухняй краіны!

ПАДАРОЖНІЧАЦЬ - ЗНАЧЫЦЬ ЖЫЦЬ!

Падпішыся на рассылку!
Цікавыя падарожжы па Беларусі, гайды па гарадах, парады па санаторыях, гастратуры,
навіны і акцыі з лепшымі коштамі на адпачынак.


Вярнуцца да спісу