Бровар «Кімбараўка» ў Мазыры

Мазыр

Архітэктура, вытворчыя будынкі

Самы першы піваварны завод у Мазыры з'явіўся яшчэ ў 1884 годзе. 15 лістапада гэтага ж года купец Майсей Шандэраў Аляксандраў падаў пісьмовае прашэнне ўладам горада для таго, каб тыя дазволілі яму адкрыць вытворчасць у сваім уласным доме. Дом у яго быў двухпавярховы, таму быў прыдатны для ўладкавання ў ім вытворчасці. Улады далі яму дазвол, і ён, не губляючы часу, прыступіў да засваення ўласнай вытворчасці. Уладальнік вырашыў, што будзе займацца піваварствам.

Для таго, каб наладзіць сістэму і зразумець правільнасць працы, у першы год ён прыняў на работу ўсяго толькі 3 чалавекі. Паступова вытворчасць расла і пашыралася. У 1911 годзе яна перайшла ў рукі іншага ўладальніка, Павіцкага. Ён вырашыў крыху мадэрнізаваць працэс: на заводзе сталі разліваць напой у фірмовыя пластмасавыя бутэлькі, якія ў той час закупляліся ў Санкт-Пецярбургу. На заводзе была выключна ручная праца: чацвёра наёмных працоўных сваімі рукамі і нарыхтоўвалі піва, і разлівалі яго. Аднак у 1917 годзе завод чакала зусім іншая доля. З прыходам новай улады было вырашана, што выраб піва – гэта занадта неэфектыўная вытворчасць, якая займае вельмі вялікую плошчу ў цэнтры горада. Яны прыйшлі да высновы, што замест піва будуць саліць рыбу для Чырвонай арміі.

У 1925 годзе вытворчасць піва была ўсё ж адноўлена, і ўжо некалькі дзясяткаў працаўнікоў разлівалі ў дзень больш за паўсотню вёдраў піва. Да 1929 года завод цалкам перайшоў у рукі дзяржавы, вытворчасць мадэрнізавалі.

У часы Другой Сусветнай вайны завод быў пашкоджаны, але часткова будынак ацалеў. Пасля заканчэння вайны ўлады вырашылі працягнуць вытворчасць піва, закупілі новае сучаснае абсталяванне, нанялі працоўных, у цэхах з'явілася ацяпленне. Менавіта ў гэты час з канвеера завода стала выпускацца піва «Жыгулёўскае» і морс. За імі рушылі ўслед і іншыя назвы гэтага пеністага напою, вядомыя і сёння: «Рыжскае», «Аксамітавае» і іншыя.

Пасля таго, як прадукцыя завода стала карыстацца папулярнасцю, яго вытворчасць стала пашырацца, наймаліся новыя працоўныя, удасканальвалася абсталяванне.

У 1988 годзе ўлады горада ўручылі кіраўніцтву завода пераходны Чырвоны Сцяг і грамату за 1 месца ў дасягненні высокіх мэт вытворчасці.

Наступная ўзнагарода прыйшла да завода ў 1998 годзе, калі яго адзначыў канцэрн «Белдзяржхарчпрам». Нядаўна, падчас правядзення 4 конкурсу дэгустацыі «Лепшае піва СМІ», які праходзіў у Мінску, разнавіднасць піва «Мазырскае» заняла ў гэтым конкурсе ганаровае 2 месца. Адзначана яно было як гатунак нетрадыцыйнага піва.

Завод у горадзе знайсці не складана: будынак з чырвонай цэглы з белымі элементамі ведаюць усе мясцовыя жыхары. Госці горада, тыя, хто праязджае міма, самі гараджане любяць пабалаваць сябе смачным разліўным півам мясцовай вытворчасці.

Цяпер, акрамя піва, завод выпускае і некалькі відаў іншых напояў, якія вы абавязкова павінны пакаштаваць, пабываўшы ў Мазыры!

Карта месцазнаходжаньня


Зварот да спісу