Будынак бровара Ракоўшчыкаў у Мінску

Браты Ракоўшчыкі ператварылі вытворчасць спіртавых напояў у сапраўднае мастацтва. Прадукцыя якая выпускаецца на заводзе літаральна адразу набыла сусветную вядомасць дзякуючы высокай якасці. Сёння ўсім вядомае прадпрыемства «Крышталь» з'яўляецца нашчадкам завода.

Гісторыя «правільнай» гарэлкі

Прадпрыемства было заснавана 4 чэрвеня 1893 года, аднак сам будынак, які мы бачым сёння, быў адкрыты толькі праз 2 гады. І першапачатковай мэтай функцыянавання з'яўлялася вытворчасць дрожжаў і спірту. На шчасце, у нейкі момант браты вырашылі пашырыць сферу дзейнасці.

Агульнавядомы факт, што саму гарэлку як аптымальнае спалучэнне спірту і вады адкрыў у свой час Мендзялееў. Аднак на заводзе Самуіла і Файвіша Ракоўшчыкаў «правільны» напой пачаў рабіцца за год да знакамітай падзеі. Нейкім чынам ім удалося падабраць формулу вырабу якаснай гарэлкі, якая хутка набыла шырокую папулярнасць не толькі на радзіме, але і за яе межамі. Нават сам Імператарскі двор у хуткім часе аформіў заказ на пастаўку ракоўшчыкавай гарэлкі. Асаблівай папулярнасцю карысталася крышталёва чыстая гарэлка «Ачышчаная».

Цікава, што браты вырашылі абыграць сваё прозвішча і змясцілі на этыкетку вырабленай гарэлкі малюнак рака, якое неўзабаве стала візітнай карткай заводу і сімвалам высокай якасці і прэстыжнасці.

Паступова структура прадпрыемства стала пашырацца, і калі на першапачатковым этапе тут працавала каля 20-ці чалавек, то ўжо да 1910 годзе штат налічваў больш за 150 работнікаў. Некаторы час завод лічыўся самым тэхнічна абсталяваным і сучасным. Нядзіўна, што неўзабаве фірмовая прадукцыя стала атрымліваць разнастайныя міжнародныя ўзнагароды.

Так, ужо ў 1905 годзе на выставе ў Парыжы гарэлка «Бр. Раковщикъ» атрымала медаль якасці, а ў 1911 годзе – гран-пры ў Італіі. На тэрыторыі Расеі яна стаяла ў адным шэрагу з даволі вядомай гарэлкай «Смирновъ» і таксама нярэдка перамагала на выставах лепшых вінакураў.

Пашырэнне вытворчасці

З цягам часу, асабліва ў паслярэвалюцыйны перыяд, бровар братоў Ракоўшчыкаў перажываў змены. Гэта адбівалася нават у яго назве. З гарэлачнага ў 1925 годзе завод быў перайменаваны ў спіртагарэлачны. Калі ў структуру прадпрыемства ўключыліся таксама дражджавая і вінная вытворчасць, у канцы 50-х гадоў мінулага стагоддзя ён стаў называцца дрожжа-вінным камбінатам. І ўсё гэтак жа тут выпускалася толькі самая лепшая і якасная прадукцыя.

Сёння Мінскі віна-гарэлачны завод «Крышталь» - гэта найбуйнейшае прадпрыемства Мінска і Беларусі ў цэлым. Вядома, цяпер яно складаецца не толькі з аднаго будынка, аднак менавіта будынак бровара прыцягвае мноства турыстаў як сімвал пачатку гісторыі гэтак вядомага ва ўсім свеце прадукту. Унутр завода вас, вядома ж, не пусцяць, аднак палюбавацца на размешчаны па вуліцы Кастрычніцкай будынак безумоўна варта.