Лідскі бровар у Лідзе

Лідскі бровар быў прабацькам сучаснага Лідскага піўнога завода, які сёння з'яўляецца адным з самых папулярных у Беларусі. Тут вырабляюць мноства вядомых гатункаў піва і ўсімі любага і смачнага квасу.

Гісторыя ўзнікнення і працы Лідскага бровара цесна пераплятаецца з жыццём яўрэйскага народа ў Лідзе. Яго стварэнне пачалося ў 1863 годзе за кошт сродкаў купца Папірмейстра. Шматвяковая традыцыя прыгатавання піва ў Лідскім раёне адносіцца да ранейшага часу. У той час невялікія бровары і саладоўні будавалі за горадам, каб пазбегнуць гарадскіх пажараў. Горад Ліда заўсёды славіўся смачным півам, якое прадавалі ў карчмах на многіх вуліцах.

Самыя першыя згадванні пра наяўнасць вытворчасці піва ў Лідзе адносяцца да 1868 года, калі тут быў створаны першы бровар. Ён быў пабудаваны на асобным участку зямлі, агульная плошча якога складала каля аднаго гектара, недалёка ад лесапільнага цэха Населя Зелікавіча Пупка. Гэты цэх актыўна дапамагаў адходамі ад апрацоўкі дрэва, якія ўжываліся ў якасці гаручага пры гатаванні піва.

1876 год для завода быў адзначаны першай партыяй выпушчанага піва. Ужо да канца XIX стагоддзя ў сценах бровара выпускалі вялікую колькасць розных гатункаў піва. З асабліва лёгкіх гатункаў варта адзначыць «Сталовае», з мацнейшых – «Двайное піва». Такія гатункі піва, як «Царскае» і «Ідзеал», былі ўдастоены ганаровых узнагарод на конкурсах пачатку XX стагоддзя. Сярод папулярных гатункаў вылучалі «Баварскае», «Мартаўскае», «Пільзенскае».

У 1910 годзе ўладальнік Лідскага бровара Папірмейстэр і ўладальнік лесапільнага цэха Пупка захацелі аб'яднацца і стварыць таварыства пад назвай «Баварыя». Аднак ужо ў 1944 годзе броварня Папірмейстэра перастала існаваць. Больш удалы лёс напаткаў завод Пупка. На працягу працяглага часу завод актыўна працаваў, выпускаючы вельмі якасны прадукт, і з часам перарос у сучасную марку «Лідскае».

У ваенны час салдаты лічылі менавіта піва «Лідскае» самым лепшым сярод прапанаванага асартыменту на ўсёй акупаванай тэрыторыі. Браты Пупкі, якія па нацыянальнасці з'яўляліся яўрэямі, каб пазбегнуць карнай аперацыі, былі вымушаны з'ехаць з гэтых зямель. Ужо пасля заканчэння вайны яны вярнуліся ў родны край, аднак атрымалася ім прапрацаваць на заводзе даволі нядоўгі час, бо ў 1939 годзе бровар быў нацыяналізаваны.

Лідскі бровар да 1952 года знаходзіўся ў заняпадзе, запушчаным і непрацоўным стане, пакуль не змяніўся кіраўнік. З гэтага часу пачалася актыўная мадэрнізацыя абсталявання. Вытворчасць была адноўлена, і гэта ўдыхнула новае жыццё ў завод, што некалі быў такім папулярным.

На сённяшні дзень Лідскі завод піва вядомы ўсім не толькі ў нашай краіне, але і за яе межамі. Беларускі завод складае нядрэнную канкурэнцыю многім імпартным вытворцам і зусім не саступае ім па сваіх смакавых і якасных уласцівасцях.

Наведваючы піўны завод у Лідзе, можна асабіста ўбачыць тэхналогію вытворчасці розных гатункаў піва і квасу, а таксама правесці дэгустацыю для вызначэння самага смачнага з іх.