14.06.2022

Паводле дадзеных Сусветнай арганізацыі аховы здароўя за апошнія 10 гадоў выпадкі халеры рэгістраваліся ў краінах Паўднёвай і Паўднёва-ўсходняй Азіі (у тым ліку Індыі, Емене), Афрыкі (Замбіі, Зімбабвэ, Кеніі, Малаві, Мазамбіку, Самалі, Танзаніі, Угандзе, Анголе, ДРК, Конга, Судане), о. Гаіці, Дамініканскай Рэспубліцы. Паведамлялася пра выпадкі завозу названага захворвання на тэрыторыю Вялікабрытаніі, Францыі, Фінляндыі, Іспаніі, Даніі, Нідэрландаў, Германіі, Швецыі, Украіны, Італіі, Нарвегіі, Швейцарыі, Чэхіі, Расіі (2010, 2012, 2014 гады), Азербайджана, Таджыкістана і Казахстана. У 2011 годзе ўспышка халеры сярод насельніцтва быў зарэгістраваны ў г. Марыупаль Данецкай вобласці (Украіна) (вылучаны халерны вібрыён 01, біявар Эль-Тор і серавар Агава). Па папярэдніх дадзеных, прычынай захворвання людзей стала або ўжытак у ежу заражанай узбуджальнікам рыбы, вылаўленай у Азоўскім моры, або трапленне ў арганізм марской вады пры купанні. У 2021 і 2022 гадах некалькі краін Афрыкі і Азіі паведамілі пра ўспышкі халеры. Найбольш буйныя з іх былі зарэгістраваны ў Афганістане, Бангладэш, Дэмакратычнай Рэспубліцы Конга, Эфіёпіі, Нігерыі, Беніне, Камеруне. Сусветная арганізацыя аховы здароўя характарызуе складзеную эпідэміялагічную сітуацыю ў свеце па захворванні халерай як напружаную. Нарастальная актыўнасць міграцыйных працэсаў, у тым ліку з гуманітарнай і турыстычнай мэтамі, павялічвае рызыку завозу і распаўсюджвання халеры на тэрыторыі Рэспублікі Беларусь. Даведка: Халера — небяспечнае інфекцыйнае захворванне, што характарызуецца наймацнейшым абязводжваннем арганізма, якое пры адсутнасці своечасовага лячэння можа прывесці да смяротнага зыходу. Інкубацыйны (утоены) перыяд складае ад некалькіх гадзін да 5 дзён. Узбуджальнікі халеры пракрадаюцца ў арганізм чалавека разам з інфектаванай вадой, напоямі, сокамі ці ежай. Найболей небяспечнымі з'яўляюцца прадукты, якія не падпадаюць цеплавой апрацоўцы: халадцы, салаты, сырая гародніна і садавіна, малако, дарункі мора. Заражэнне можа адбыцца таксама ў час купання ў выпадковых вадаёмах. Характэрныя прыкметы халеры — панос і ваніты, што прыводзіць да абязводжвання арганізма. З улікам эпідэміялогіі захворвання, наяўных дадзеных пра крыніцу інфекцыі, шляхі і фактары перадачы грамадзянам, якія наведваюць эндэмічныя па халеры рэгіёны і краіны, ў якіх рэгіструецца захворванне, рэкамендуюцца наступныя асноўныя меры прафілактыкі: строга выконваць правілы асабістай гігіены, часцей і старанна мыць рукі з мылам, асабліва — перад ежай і пасля наведання туалету; скарыстаць параную, бутыляваную ці ваду гарантаванай якасці; гародніну, садавіну, ягады старанна мыць перад ужыткам пад працёкавай вадаправоднай вадой; выкарыстоўваць толькі чыстае пакаванне (поліэтылен, кантэйнеры для харчовых прадуктаў і да т. п.); не набываць прадуктаў харчавання ў выпадковых асоб ці ў месцах несанкцыянаванага гандлю; выконваць правілы гігіены пры гатаванні гарачых і халодных страў, тэрміны прыдатнасці і ўмовы захоўвання харчовых прадуктаў, якія асабліва хутка псуюцца, сырыя прадукты і гатовую ежу варта захоўваць паасобна; старанна прасмажваць ці праварваць прадукты, асаблівае мяса, птушку, яйкі і марскія прадукты; хуткапсавальныя прадукты і гатовую ежу варта захоўваць толькі ў халадзільніку пры тэмпературы 2-6 градусаў Цэльсія; увесь час падтрымваць чысціню ў жыллі і выконваць правілы асабістай гігіены; пры купанні ў вадаёмах не дапускаць трапленняў вады ў пустоціну рота, аптымальны варыянт – купацца ў басейнах, а не ў моры ці іншых вадаёмах; па вяртанні з замежных краін пры з'яўленні на працягу 5 дзён сімптомаў інфекцыйнага захворвання, у тым ліку паносу і ванітаў, боляў у жываце, звяртацца ў арганізацыю аховы здароўя (паліклініку) па месцы жыхарства ці знаходжання, паведаміўшы пры гэтым пра факт выезду за мяжу. Выкананне названых мер прафілактыкі дазволіць істотна зменшыць рызыкі інфектавання вострымі кішачнымі інфекцыямі, у тым ліку халерай, і захаваць здароўе!

Вярнуцца да спісу